Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι η υπερτροφή της φύσης. Είναι λευκός σαν περλα, όξινος με υπόπικρη γεύση και πάρα πολύ θρεπτικός.

Ο βασιλικός πολτός είναι η τροφή της βασίλισσας σε ένα μελίσσι. Ενα μελίσσι έχει μια βασίλισσα και από 5000 έως 60000 μέλισσες. Οι μέλισσες έχουν προσδόκιμο ζωής τους καλοκαιρινούς μήνες έως 50 ημέρες. Η βασίλισσα ζει έως 4 χρόνια και είναι το μόνο έντομο μέσα στην κυψέλη που γεννάει. Το μέγεθός της είναι διπλάσιο από μια μέλισσα αλλά και το βάρος της. Και η βασίλισσα αλλά και οι εργάτριες ξεκίνησαν τη ζωή τους σαν αυγά και η μόνο διαφορά στην εξέλιξή τους είναι οτι η προνύμφη της βασίλισσας τρώει μόνο βασιλικό πολτό. Δηλαδή η βασίλισσα γίνεται τέλειο έντομο μόνο και μόνο από την τροφή που τρώει.


Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες και παρέχεται σαν τροφή απευθείας στη βασίλισσα. Δεν αποθηκεύεται πουθενά μέσα στην κυψέλη. Για το λόγο αυτό πρέπει να "καλλιεργήσουμε" βασίλισσες έτσι ώστε να τους πάρουμε το βασιλικό πολτό. Για τον ίδιο λόγο δεν ήταν και γνωστός από παλιά. 'Εγινε γνωστός το 1954 όταν ο πάπας Πίος ο 12ος ήταν ετοιμοθάνατος σε βαθεία γηρατειά έφαγε βασιλικό πολτό και ανέκαμψε.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού είναι στην κυριολεξία αμέτρητες. Εχει αντικαρκινική δράση, αντιβακτηριδιακή, αντιική αντιφλεγμονώδη, αγγειοδιασταλτική, ισορροπεί ερυθρα αιμοσφαίρια, τεστοστερόνη, ύπνο, μεταβολισμό και συμβάλει στη μακροζωϊα και στη μείωση της κατάθλιψης. Αυξάνει την σωματική και πνευματική αντοχή, βελτιώνει τη μνήμη, βελτιώνει τη γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Επίσης ενδύκνειται για άτομα με ζακχαρώδη διαβήτη, για οστεοπόρωση και για τους πόνους στις αρθρώσεις.

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η τόνωση και η εξισορρόπηση του οργασμού και συμβάλει στην ευεξία, μακροζωία, ομορφία και νεότητα.

Παρενέργειες

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή. Μπορεί να παρουσιάσει αλλεργιογόνες παρενέργειες. Εχουν παρατηρηθεί αναφυλαξία, κνησμός, άσθμα μέχρι και θάνατος από αναφυλακτικό σόκ. Πρέπει πάντα στην αρχή να λαμβάνονται πολύ μικρές ποσότητες για παρατήρηση παρενεργειών.

Δοσολογία

Η χρήση και η δοσολογία του βασιλικού πολτού γίνεται με το πλαστικό κουταλάκι που συνοδεύει τη συσκευασία του. Πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως μέχρι 1gr και για διάστημα έως 4 μήνες για τους ενήλικες. Οι αθλητές μπορούν να καταναλώνουν μέχρι και 2 gr την ημέρα και τα παιδιά 1/8 του γραμμαρίου.

Η χρήση του γίνεται συνήθως το πρωί υπογλώσσια και έχει υπόξινη γεύση και καίει στο φάρυγγα. Η υφή του είναι κρεμώδης. Αν δεν μας αρέσει καλό είναι να το διαλύουμε σε μια κουταλία μέλι. Στο εμπόριο υπάρχει βασιλικός πολτός ανακατεμένος με μέλι. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε καθαρό βασιλικό πολτό και να το ανακατεύουμε εμείς. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάποσή του γιατί τα οξέα του στομάχου καταστρέφουν τις ιδιότητες του.

Συντήρηση και αποθήκευση

Ο βασιλικός πολτός πρέπει να μην έρχεται σε επαφή με το φώς και τον αέρα γιατί χάνει πολλές από τις ιδιότητες του. Η συλλογή του βασιλικού πολτού γίνεται σε σκιασμένο χώρο και πάντα αποθηκεύεται επιτόπου σε φορητό ψυγείο.

Καθαρίζεται και αποθηκεύεται σε γυάλινα φιμέ μπουκαλάκια των 10 γραμμαρίων. Αποθηκεύεται στην κατάψυξη έως 18 μήνες. ΄Οταν ανοιχτεί αποθηκεύεται στην συντήρηση για δύο μήνες περίπου.

Βασική ένδειξη καταλληλότητας του βασιλικού πολτού είναι το χρώμα του. Πρέπει να είναι πάντα λευκό και ελαφρα υποκίτρινο,γυαλιστερό σαν πέρλα. Οταν Αρχίζει να κιτρινίζει ή να γίνεται γκρί τότε έχει χάσει περισσότερες από τις ουσίες του.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο. Είναι υπερ-τροφή, και μόνο έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.