Μέλι

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου παράγεται μέλι από συγκεκριμένες ανθοφορίες. Παρακάτω περιγράφουμε τα είδη μελιού που παράγουμε εμείς εκμεταλλευόμενοι τις ανθοφορίες της περιοχής μας.

ΠορτοκαλιάΙδιαίτερα αρωματικό μελι, αραιό στην υφή . Το μέλι της πορτοκαλιάς παράγεται τους μήνες Απρίλιο Μάιο στην περιοχή μας όταν ανθίζουν οι πορτοκαλιές του Αργους. Το μέλι της πορτοκαλιάς έχει υπέροχο άρωμα είναι αραιό και εύπεπτο με υψηλή θρεπτική αξία γιαυτό και αρέσει πολύ στα παιδιά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη ζαχαρώνει σε 3 μήνες από την παραγωγή του. Το ζαχάρωμα όμως είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που δεν αλλοιώνει τίποτα από τις ιδιότητες του μελιού. Η έκθεση του μελιού σε ζεστό μέρος μέχρι 45 βαθμούς και όχι στον ήλιο το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή.

Θυμάρι

Παράγεται από τις ημιορεινές περιοχές της Αργολίδας στις αρχές του καλοκαιριού που είναι και η ανθοφορία του. Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα με εξαιρετικό άρωμα και πιπεράτη γέυση. Αποτελεί το 10% της ετήσιας παραγωγής στην Ελλάδα.

Το θυμαρίσιο μέλι είναι από τα κορυφαία μέλια της Ελλάδας λόγω του αρώματός του βασικά αλλά και λόγο των αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Περιέχει θυμόλη, ένα έλαιο του θυμαριού το οποίο είναι αντισηπτικό και για τον άνθρωπο αλλά και για τις μέλισσες. Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ζαχαρώνει συνήθως μετά από 9 μήνες.

Ελατο - Βανίλια

Μέλι ελάτου Βυτίνας Βανίλια. Μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) υψηλής διατροφικής αξίας.

Εχει το χρώμα της καραμέλας με λευκές αντάυγειες σαν πέρλα. Εχει πολλαπλάσια μέταλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες από τα άλλα μέλια και τη μισή φρουκτόζη και γλυκόζη γιαυτό και δεν είναι τόσο γλυκό αλλά και δεν ζαχαρώνει.

Το μέλι αυτό βγαίνει από τα μαύρα έλατα του δάσους της Βυτίνας τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για μελίτωμα, δηλαδή από τις εκκρίσεις ενός εντόμου (Physokermes hemicryphus) που ζεί πάνω στα έλατα. Το έντομο αυτό ζεί μόνο στα έλατα γύρω από τη Βυτίνα και την Αλωνίσταινα. Η παραγωγή του είναι δύσκολη και δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο. Τα έντομα αυτά δεν ευδοκιμούν πάντα κάθε καλοκαίρι και όταν ευδοκιμήσουν είναι πολύ δύσκολο να βγεί το μέλι από τις κηρήθρες. Αυτό και σε συνδυασμό με την υψηλή διατροφική του αξία κάνει το μέλι ελάτου Βανίλια περιζήτητο και πολύτιμο.

Είναι θαυματουργό για όλο το πεπτικό σύστημα και λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό σχεδόν δεν ζαχαρώνει ποτέ.Ανθόμελο

Ανάλογα με τη χρονιά μπορεί να παράγουμε μέλι από :

Κουμαριά, καστανιά, ερείκη και πεύκο. Μέλι από άνθη του δάσους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε τη διαθεσιμότητα διαφόρων ποικιλιών μελιού

-->