Γύρη

Η γύρη είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των ζωντανών οργανισμών στη γή. Με την επικονίαση των φυτών εξασφαλίζεται ο πολλαπλασιασμός τους και η συνέχιση της τροφικής αλυσίδας. Αν και υπάρχουν και άλλα έντομα και πουλιά που βοηθούν στην επικονίαση των φυτών χωρίς την παρουσία της μέλισσας τα περισσότερα εντομόφιλα φυτά και λουλούδια στη γη θα χαθούν.Η γύρη είναι βασική πηγή πρωτεϊνης για τις μέλισσες. Χρησιμοποιούν τη γύρη για να ταίσουν βασικά το γόνο αλλά και να φάνε οι ίδιες. Χωρίς την ύπαρξη της γύρης το μελίσσι δεν μπορεί να ζήσει.

Οι ιδιότητες της γύρης για τον άνθρωπο είναι αντίστοιχες. Εχει υπολογιστεί οτι 35 γραμμάρια γύρης την ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες για πρωτείνη ενός ενήλικα.

Η γύρη βοηθάει στη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία, βελτιώνει το μεταβολισμό και βοηθάει σε παθήσεις του προστάτη. Γενικώς βοηθάει γενικά στην αδυναμία και εξασθένηση του οργανισμού.

Η γύρη συλλέγεται σε περίοδο μεγάλης ανθοφορίας με παγίδες από το μελίσσι. Στη συνέχεια καθαρίζεται από ακαθαρσίες και καταψύχεται για 3 ημέρες. Μετά την κατάψυξη καταναλώνεται νωπή άμεσα μέσα σε λίγες ημέρες αφού διατηρηθεί στην ψύξη του ψυγείου μέχρι 4 βαθμούς.

Σε περίπτωση που θέλουμε να τη διακινήσουμε στο εμπόριο και να διατηρηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε την αποξηραίνουμε. Η αποξήρανση γίνεται με αερόθερμο και ποτέ σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 βαθμών γιατί καταστρέφονται οι ιδιότητές της.

Για διατηρηθεί αναλλοίωτη η γύρη πρέπει πάντα να μένει σε θερμοκρασίες κάτω των 4 βαθμών. Επίσης η γύρη ρουφάει την υγρασία σαν σφουγγάρι πράγμα που βοηθάει στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Βλαβερή επίδραση έχει και το φώς του ήλιου καταστέφοντας τις ιδιότητες της.

Πρόκειται γενικά για ένα τρόφιμο (και οχι φαρμακο) που είναι εξαιρετικά ευπαθές. Με σωστή διατήρηση και τυποποίηση μπορεί να διατηρηθεί ανέπαφο για πάνω από ένα χρόνο. Η γύρη συσκευάζεται σε βαζάκια των 250ml και πρέπει να παραμένει πάντα στην κατάψυξη.Πρόπολη

Η πρόπολη είναι το επισκευαστικό υλικό των μελισσών. Με την πρόπολη οι μέλισσες επιδιορθώνουν διάφορες ανεπιθύμητες τρύπες στην κυψέλη, ταριχεύουν και απομονώνουν διάφορα ξένα σώματα ή έντομα. Είναι απολυμαντική και επισκευαστική κολλώδης ουσία.Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα μέρη του φυτού. Εχει ισχυρή απολυμαντική δράση, είναι απολυμαντικό και αντιμικρόβιακό. Τα βασικό συστατικό της είναι διάφορες ρητίνες, επίσης περιέχει κερί , αιθέρια έλαια και λίγο γύρη. Η σύνθεση της πρόπολης δεν είναι σταθερη. Εξαρτάται από την εποχή συλλογής της αλλά και από τα φυτά που χρησιμοπούν οι μέλισσες. Η συλλογή της γίνεται κυρίως το καλοκαίρι.Δεν δίνουν όλες οι μέλισσες την ίδια ποσότητα πρόπολης. Ανάλογα τη φυλή έχουμε και μεγαλύτερες αποδόσεις. Η ελληνική φυλή κεκρόπια παράγει συνήθως μεγαλύτερες από άλλες φυλές.

Η πρόπολη συλλέγεται από το μελίσσι βάζοντας πάνω από τα πλαίσια ένα πλαστικό διάφραγμα συλλογής πρόπολης. Οι μέλισσες κλείνουν τις τρύπες που έχει με πρόπολη. Επειδή η πρόπολη είναι κολλώδης, η σήτα τοποθετείται στην κατάψυξη ώστε να μπορέσει να αφαιρεθεί η πρόπολη από το διάφραγμα. Στη συνέχεια καθαρίζεται και θερμαίνεται σε νερό μέχρι 70 βαθμούς έτσι ώστε να καθαριστεί από το κερί που περιέχει και να μείνει καθαρή.

Βοηθάει πάρα πολύ στην επούλωση στοματικών παθήσεων, στο λαιμό, και σε δερματικές παθήσεις. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές στο internet για την κατασκευή αλοιφών και φαρμάκων με φυσικό τρόπο από πρόπολη.